Digital Archive – Lockout Stereotypes Exhibition

 

Foto credits: Alex Belciuganu

Digital Archive – credits: Maria Mandea & Mara Mușat

lookout stereotypes – denise

lookout stereotypes – denise mobile


Denise a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, obținând o licență și un master în Fotografie. Practica sa este motivată de revelarea stereotipurilor și dispunerea de contra-narative în care construcțiile și convențiile sociale stabilite sunt chestionate și expuse.

În proiectul său artistic abordează o serie de portrete prin care se joacă cu dublul sens al cuvântului „clișeu” (înțeles în accepțiunea clișeului fotografic și de asemenea, sensul său ca idee banalizată și excesiv repetată), criticând reprezentarea negativă a minorităților rome.

La baza nuferilor (detaliu preluat atent din faimoasa carpeta Răpirea din Serai) reprezentați se află conceptul de migrațiune și conviețuire în societate, artista făcând o trimitere la ecosistemele subacvatice ca o încurajare și un imbold la reflectarea în profunzime asupra rasismului internalizat și a dificultăților cu care se confruntă minoritățile

Mihaela Cimpeanu

Lucrările Mihaelei Cîmpeanu primează în mesaj și invită la reflectare și contemplare. Fie că sunt sculpturi sau instalații, lucrările sale adoptă un profil al revizitării  atributului uman și afectiv.

Instalația interactivă „Suntem cu toții la fel”, artista își propune să evoce empatie și să provoace o reflecție profundă asupra modului în care ne raportăm la ceilalți, indiferent de diversitatea noastră. În centrul instalației se află un simbol al unității, care reprezintă esența și legătura noastră comună – sângele. Spectatorii sunt invitați să exploreze propriile prejudecăți și stereotipuri și să descopere similitudinile profunde care ne unesc pe toți ca ființe umane.

Digital Archive:

lookout stereotypes – blood