Lockout Stereotypes. Counter-cliché @ București

Expoziția „Lockout Stereotypes. Counter-cliché” a fost deschisă pentru publicul din București în perioada 11.05- 30.06.2023, la Working Art Space and Production.

Vernisajul a avut loc în data de 11.05. 2023, alături de curatoarea expoziției, Andreea Căpitănescu, și artistele Denise Lobonț, Margaret Abeshu (Norvegia), Mihaela Drăgan & Zita Moldovan, Silvia Trăistaru și Mihaela Cîmpeanu, ale căror practici și discurs vizual urmăresc să combată mentalitățile stereotipale și segregarea socială rezultată din prejudecățile împotriva femeilor rome, precum și a altor grupuri minoritare.

De asemenea, s-au susținut două tururi ghidate ale expoziției, alături de curatoare și artistele Mihaela Cîmpeanu, Silvia Trăistaru și Denise Lobonț:

  • 21 iunie
  • 28 iunie

„Lockout Stereotypes. Counter-cliché” explorează problemele de echitate legate de rasă, etnie și gen, precum și multiculturalism, incluziune și educație urbană. În centrul proiectului se află motivația de a lupta împotriva dublei discriminări cu care se confruntă în mod sistematic femeile rome (pe criterii etnice și de gen). Prin promovarea și expunerea discuțiilor, expoziția urmărește lărgirea dialogului între publicul larg și comunitățile rome, cu scopul de a educa și a forma un spațiu de manifestare culturală sigur și incluziv.

Evocând particularitățile unei culturi minoritare neglijate, suprimate de nevoia constantă de a reafirma adversitatea truismelor maligne, expoziția întărește convingerea că toți 𝘴𝘶𝘯𝘵𝘦𝘮 𝘭𝘢 𝘧𝘦𝘭.

Lucrările de artă cuprind medii artistice diverse, de la instalație video, fotografie, până la obiect de design sculptural și textil. Prezența artistei Margaret Abeshu, ale cărei lucrări îmbină teoria critică, designul și arta, vine în completarea dialogului româno-norvegian din cadrul proiectului 𝘓𝘰𝘤𝘬𝘰𝘶𝘵 𝘚𝘵𝘦𝘳𝘦𝘰𝘵𝘺𝘱𝘦𝘴.

 

Lockout Stereotypes este un proiect de cooperare România – Norvegia, coordonat de Asociația Art Media Events Studio (Ploiești), cu participarea Asociației 4Culture (București) și a Fundației Fiksdal Dans (Oslo) ce se va derula în perioada septembrie 2022 – aprilie 2024 în orașele Ploiești și București.


Producător: Asociația AMES – Art Media Events Studio
Parteneri: Asociația 4Culture, Fundația Fiksdal Dans
Parteneri educaționali: Liceul Tehnologic de Servicii Sf. Apostol Andrei, Școala Gimnazială nr. 19, Ploiești.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este de 977.013 lei (197,699.87 euro).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii pe www.ro-cultura.ro.

website: https://lockoutstereotypes.com

Foto Credit: Margaret Abeshu, 𝘐 𝘚𝘱𝘦𝘢𝘬 𝘢𝘴 𝘐 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘵𝘦, detail, 2023